2| paro

Hoe worden mensen met een ernstige verstandige beperking alerter en communicatiever?

Hij is fijn om te knuffelen én hij verbetert contact en communicatie: de kleine robotzeehond Paro. Het beestje spoelde al bij enkele Philadelphia-locaties aan en werd daar liefdevol opgevangen. Een mooi moment om, samen met de UvA, te onderzoeken welk effect Paro precies heeft op onze cliënten.

Paro is een kleine, slimme, sociale robot in de vorm van een knuffelzeehond. Het uiterst aaibare instrument helpt met name mensen die communicatief en interactief beperkt zijn toch te reageren. Dat uit zich vaak in een grotere alertheid en intensievere communicatie. Op enkele locaties van Philadelphia knuffelen cliënten al met Paro. Een groep oudere cliënten in Zeewolde doet daar mee aan een kort onderzoek van de UvA, in samenwerking met het Fieldlab Gehandicaptenzorg. Eline Wagemaker, studente aan de UvA en stagiaire bij ons Expertisecentrum, zette het onderzoek op en voert het uit. Dit doet ze in nauwe samenwerking met onder andere de betrokken begeleiders op locatie en Eline Geuijen, gedragsdeskundige bij Philadelphia.

Wat houdt het onderzoek in?

Het onderzoek richt zich op het effect van Paro op het adaptieve gedrag, de alertheid en de stemming van mensen met een ernstige verstandelijke beperking. In hoeverre maakt contact en knuffelen met Paro de cliënten vrolijker, alerter, communicatief- of sociaalvaardiger?

Een filmpje over Paro is te vinden op: https://youtu.be/Joggk82nJLQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *